Gramatica

Laatste reactie 26/09/2017 15:59 door Ivan
· Markeren als ongelezen
Ludo Thijs 10 maanden geleden geplaatst
Hoe bouw je een goede zin op in het Spaans?
Beheerder Sonja Hartemink 10 maanden geleden geplaatst
Hola Ludo, dank je wel voor je vraag. Hier in het kort een antwoord op geven is niet zo eenvoudig. Er zijn vele regels. Wellicht dat we hier een keer meer aandacht aan gaan besteden, en er een aantal blogartikels aan zullen wijden. Een goede zinsopbouw is uiteraard erg belangrijk.

Om te beginnen bijvoorbeeld de woordvolgorde. Zoals in het Nederlands, is een veel voorkomende woordvolgorde in het Spaans: onderwerp + werkwoord + (rest van de zin), zoals in dit voorbeeld:

Nederlands: Juan + werkt + op het vliegveld van Málaga
Spaans: Juan + trabaja + en la aeropuerto de Málaga

Het Spaans is echter flexibeler in woordvolgorde dan het Nederlands, dezelfde zin kan ook op andere manieren gezegd worden, en soms klinkt de vertaling in het Nederlands dan niet logisch.

Nog een voorbeeld; waar een bijvoeglijk naamwoord in het Nederlands voor het zelfstandig naamwoord staat (een mooi boek), komt dit in het Spaans meestal na het zelfstandig naamwoord. Maar het komt ook wel voor dat het ervoor wordt geplaatst (buen reloj, reloj bueno).

Uiteraard zijn er nog vele regels en uitzonderingen, dit leer je uiteraard goed toepassen tijdens een cursus, waarbij we adviseren een cursus te volgen die is samengesteld en/of wordt gegeven door een gekwalificeerde (native) Spaanse leraar. Dit om te voorkomen dat het fout wordt aangeleerd.
reactie op @sonjahartemink:
Ivan Hubrecht

Debe ser 'el' aeropuerto.


6 maanden geleden

Beantwoorden

Ludo Thijs 10 maanden geleden geplaatst
Bedank Sonja
Dus als ik als beginner mijn zinnen opbouw zoals in het nederlands kan ik weinig fout doen.
Ook de platen en videos zijn leuk en leerrijk.
Gracias
Ludo
reactie op @ludothijs:
Sonja Hartemink Dank je, we zullen de komende periode nog meer nuttig en leerzaam materiaal toevoegen :) We zullen in de nabije toekomst ook eenvoudige oefeningen toevoegen. En wat je vraag betreft, het zal zeker niet altijd kloppen als je uitgaat van de zinsopbouw in het Nederlands, maar je kan met eenvoudige korte zinnen zo beginnen. Als je de taal goed wil leren zul je toch les moeten nemen. Of misschien starten met de lidmaatschapscursus? Daarnaast; regelmatig eenvoudige teksten lezen, luisteren naar het Spaans (bijv. de video's, op tv of liedjes) zal helpen. Je kan ook onze FB pagina's volgen, met dagelijks berichten over de taal:

https://www.facebook.com/espaansnl
https://www.facebook.com/leukspaansleren

Veel succes!
10 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 June 2017 om 20:46
Aantal lezers 20
Aantal reacties 5